JASON

JASON

maandag 7 februari 2011

Egypte buiten bereik van social media en onderling contact




In Egypte is vandaag het internet niet te bereiken, in meerdere gebieden heeft de regering het internet afgesloten. Dit komt vooral doordat demonstranten het internet gebruikte om demonstraties te organiseren tegen de president van Egypte Hosni Mubarak.

Ruim 88 procent van het internet in Egypte ligt eruit, daarnaast zijn ook 3G netwerken en sms-diensten niet meer beschikbaar. Waarschijnlijk zou de regering de providers hebben opgedragen het netwerk plat te gooien. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten bezorgd te zijn over de situatie in Egypte.

De netwerksite Facebook waar veel demonstranten lid zijn van een speciale pagina vermeld vandaag een lijst met maar liefst dertig moskeeën en kerken waar betogers samen zouden komen. “Egyptische moslims en christenen gaan naar buiten om te vechten tegen corruptie, werkloosheid, onderdrukking en gebrek aan vrijheid”, luidde de oproep die nu niet meer te lezen is op Facebook.

Alle telecombedrijven die in Egypte actief zijn, hebben “instructies” gekregen om hun diensten voorlopig stil te leggen. Vodafone meldt dat.

Volgens Vodafone staat in de Egyptische wet dat alle bedrijven gehoor moeten geven aan deze “instructies”.

Door alle protesten tegen de overheid is het een chaos in Egypte. Betogers houden via internet contact met elkaar. In Egypte liggen die liggen die lijnen inmiddels plat en gebruiken actievoerders nu telefoons om met elkaar in contact te blijven.

Bij de demonstraties in Egypte speelt het internet een grote rol. De demonstraties worden grotendeels georganiseerd via sociale media. Met diensten als Twitter en Facebook communiceren de betogers met elkaar en maken ze afspraken. Video’s van de protesten komen tot ons via YouTube.

De regering van Egypte probeert daarom al dagen het internetverkeer te ontregelen. Blogs worden afgesloten, YouTube geblokkeerd. Ook het mobiele telefoonverkeer wordt bemoeilijkt.

Het regime van de Egyptische president Mubarak is ervaren in het aan banden leggen van bloggers. In ambtsberichten die de Amerikaanse ambassade in Caïro in de zomer van 2009 naar Washington stuurde, beschrijven Amerikaanse diplomaten hoe de autoriteiten in Egypte optreden tegen bloggers.

Amateurdichter
In een cable van 28 juli 2009 staat dat “voor het eerst in de recente geschiedenis” een journalist werd vastgezet wegens smaad. “En een amateurdichter werd voor drie maanden opgesloten, omdat hij president Mubarak zou hebben belasterd”, zo valt te lezen.

Uit het bericht blijkt verder dat de autoriteiten drie aan de Moslim Broederschap gelieerde bloggers hebben gearresteerd en regelmatig de noodwet misbruiken om de vrijlating van een blogger uit te stellen.

Laptop
In de cable wordt ook het verhaal van een blogger genoemd die wegens smaad drie jaar cel kreeg en zich alleen voor 15.000 dollar kon vrijkopen.

Een andere blogger werd volgens het bericht in juni 2009 aangehouden op een Egyptisch vliegveld, omdat hij tijdens een conferentie in het buitenland kritische uitspraken had gedaan over het regime van Mubarak. De man werd 13 uur vastgehouden en zijn laptop werd in beslag genomen. Die is nog steeds in handen van de autoriteiten.


Vrijlating
De krant New York Times schrijft dat de Amerikaanse ambassadeur in Caïro, Margaret Scobey, bij de minister van Binnenlandse Zaken heeft aangedrongen op de vrijlating van drie bloggers. Of de bloggers daadwerkelijk zijn vrijgelaten, blijft in het midden.

De krant heeft ook de beschikking over een ambtsbericht uit maart 2009, waarin wordt gezegd dat vooraanstaande leden van de ’6 april-beweging’ zijn vastgezet en gemarteld door de politie. De beweging is georganiseerd via Facebook en wil een politiek debat in Egypte. De groep is ook betrokken bij de protesten van deze week.

‘Overdreven’
De minister van Binnenlandse Zaken zei in een gesprek met Scobey dat zijn land niet de persvrijheid inperkt, maar dat het moet handelen als de bevolking “wordt aangevallen” door bloggers. Een medewerker van de minister voegde daaraan toe dat de New York Times in eerdere berichten over de aanpak van Egyptische bloggers had “overdreven”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten